Németh Gumiszerviz

Tel.: 06 94/522-670
e-mail: info@nemethgumi.hu

Tel.: 06 94/522-670 e-mail: info@nemethgumi.hu

ONLINE BEJELENTKEZÉS
GUMISZERELÉSRE, FUTÓMŰÁLLÍTÁSRA


Tovább

MI AZ AZ EU-S GUMIABRONCS-CÍMKE?

ÜZEMANYAG-HATÉKONYSÁG

Tudta, hogy az abroncsok gördülési ellenállása felel a gépkocsi üzemanyag-fogyasztásának akár 20%-áért? Kedvező üzemanyag-hatékonysági jellemzőkkel bíró abroncsokat választva hosszabb utat tehet meg egy tankolással, és a CO2-kibocsátás is csökken.

MITŐL JÓ EGY GUMIABRONCS ÜZEMANYAG-HATÉKONYSÁGA?

A jó üzemanyag-hatékonyságú gumiabroncsok gördülése kevesebb energiát emészt fel, vagyis kevesebb üzemanyagra van szükség a haladáshoz.

HOGYAN OSZTÁLYOZZÁK AZ ÜZEMANYAG-HATÉKONYSÁGOT?

Üzemanyag-hatékonyság szempontjából a gumiabroncsok színnel jelzett, A–G kategóriába sorolhatók.
A (zöld) = legjobb üzemanyag-hatékonyság 
G (vörös) = leggyengébb üzemanyag-hatékonyság
A „D” kategóriás abroncsok személygépkocsikon nem használatosak.

MI BEFOLYÁSOLJA MÉG AZ ÜZEMANYAG-HATÉKONYSÁGOT?

Alacsony abroncsnyomás. Ha nem a megfelelő nyomásra fújják fel az abroncsokat, az növeli a gördülési ellenállást, és befolyásolja a tapadást nedves körülmények között.
A jármű tömege. Szintén jelentős eltérést okozhat a jármű tömege, valamint az, hogy Ön milyen stílusban vezet. Energiafelhasználás szempontjából hatékony vezetési stílussal (más néven „környezettudatos vezetéssel”) jelentősen csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást.
A címkén szereplő értékek csak szemléltetési célt szolgálnak. A gumiabroncsok vonatkozó értékei a termékcsaládtól/mérettől függően változhatnak.

A KATEGÓRIÁK JELENTÉSE

Az „A” és a „G” kategória üzemanyag-fogyasztása között akár 7,5%-os eltérés is lehet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy „A” kategóriás gumiabroncsokkal 1000 kilométerenként több mint 6 literrel kevesebb üzemanyagra van szükség, mint „G” kategóriás abroncsok használata esetén.*
A benzin literenként kb. 300 forintos átlagos árát tekintve ez összesen több mint 60 000 forint megtakarítást jelent a gumiabroncsok élettartama során.*
Hatékonyabb gumiabroncs választásával természetesen a környezetre gyakorolt hatás is csökkenthető.
*A számítások alapjául 8 liter/100 km átlagos fogyasztást, 300 Ft/liter üzemanyagárat, valamint 35 000 km átlagos gumiabroncs-élettartamot használtunk. A tényleges üzemanyag- és költségmegtakarítást többek között a gumiabroncs nyomása, a jármű tömege és a vezetési stílus is befolyásolhatja.

NEDVES TAPADÁS

A magasabb nedves tapadási kategóriába sorolt gumiabroncsok teljes fékerő alkalmazásakor rövidebb fékutat és gyorsabb megállást biztosítanak.

MI AZ A NEDVES TAPADÁS?

A „nedves tapadás” a gumiabroncs nedves útfelülethez való tapadási képessége. Az EU-s besorolás a nedves tapadásnak csak egy összetevőjét, a gumiabroncs nedves útfelületen biztosított fékhatását veszi figyelembe.

HOGYAN OSZTÁLYOZZÁK A NEDVES TAPADÁST?

Nedves tapadási jellemzők szempontjából a gumiabroncsok A–F kategóriába sorolhatók:
A = legjobb besorolás
F = leggyengébb besorolás 
A „D” és a „G” kategóriás abroncsok személygépkocsikon nem használatosak.

A KATEGÓRIÁK JELENTÉSE

Vészhelyzetben néhány méternyi távolság élet-halál kérdése is lehet. Egy 80 km/h sebességről teljes fékerővel fékező személygépkocsi esetében „A” kategóriájú gumiabroncsokkal a gépkocsi akár 18 méterrel rövidebb úton megállítható, mint „F” kategóriájú gumikkal. *
Megjegyzés: Vezetés közben mindig tartsa be a javasolt követési távolságot.
*Az 1222/2009/EK jelű irányelvben meghatározott mérési módszerek alkalmazásával mérve. A fékút a vezetési körülményektől és egyéb befolyásoló tényezőktől függően változhat.
A címkén szereplő értékek csak szemléltetési célt szolgálnak. A gumiabroncsok vonatkozó értékei a termékcsaládtól/mérettől függően változhatnak.

ZAJ

Egy gépkocsi elhaladásakor hallható zaj egy részét a gumiabroncsok keltik. Kedvező zajszint-besorolású gumiabroncsok használatával csökkentheti a gépkocsi vezetése során a környezetre gyakorolt hatást.
Mit mér az EU-s zajszint-besorolás?
Az EU-s besorolás a gumiabroncs által keltett külső zajt adja meg decibelben.
Minthogy sokan nincsenek tisztában a decibelben mért értékek jelentésével, egy hangszóró és fekete hullámok képét használják annak jelölésére, hogy milyen zajos egy gumi. Minél több hullám látható, annál nagyobb zajt kelt a gumiabroncs.
  • 1 fekete hullám: Csendes (legalább 3 dB-lel az európai határérték alatt)
  • 2 fekete hullám: Mérsékelt (legfeljebb 3 dB-lel az európai határérték alatt)
  • 3 fekete hullám: Zajos (az európai határérték felett)

A KATEGÓRIÁK JELENTÉSE

A decibelszintek logaritmikus skálán mért értékek. Ez azt jelenti, hogy az érték néhány decibeles emelkedése is jelentős zajszintnövekedést jelez. Egészen pontosan meghatározva a 3 dB különbség kétszer akkora külső zajt jelent.
Gondoljon arra, hány ezer gépkocsi halad az utakon nap mint nap. Ha ezek mindegyike alacsonyabb zajszint-besorolású gumiabroncsokkal lenne felszerelve, mennyivel csendesebbek lennének a városaink?