Németh Gumiszerviz

Tel.: 06 94/522-670
e-mail: info@nemethgumi.hu

ONLINE BEJELENTKEZÉS
GUMISZERELÉSRE


Tovább

ÁSZF

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)

Bevezető rendelkezések
Az alábbi dokumentum a Németh Gumi Kft. internetes áruházában történő vásárlás jogi feltételeit tartalmazza.
Ön a megrendelésének jóváhagyásával a távollevők közötti-, szerződéskötésre vonatkozó jogszabály értelmében, az alábbi szerződést elfogadja.
Ezért kérjük, rendelésének véglegesítése előtt feltétlenül olvassa el!
A www.nemethgumi.hu internetes áruháza, amelyet a Németh Gumi Kft. üzemeltet. Amennyiben igénybe veszi az oldal szolgáltatásait és az internetes oldalunkon rendelést küld el, ezzel egyidejűleg kijelenti, hogy ismeri, magára nézve kötelezőnek tekinti, és elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket (továbbiakban: ÁSZF). A Németh Gumi Kft. fenntartja a jogot, hogy előzetes egyezség és értesítés nélkül módosítsa az ÁSZF-et, és az oldalt használó felelőssége, hogy minden esetben ellenőrizze az adott, aktuálisan érvényes ÁSZF-et.
Szerződő felek azonosítása
Az ÁSZF szerint Szállítónak minősül a Németh Gumi Kft, amelyhez a honlapról megrendelés továbbítható (továbbiakban: Szállító). Vásárlónak minősül minden, 18. életévét betöltött természetes személy vagy jogi személy, aki/amely a weboldalon megrendelést ad le és ennek során adatait, ill. a Vásárlólap mezőit hiánytalanul, értelmezhető módon kitölti (továbbiakban: Vásárló). A rendelés elküldésével, annak Szállító általi visszaigazolásával, ill. annak Vásárló általi elfogadásával, a jelen dokumentumban leírt feltételek szerint vásárlási szerződés jön létre a Németh Gumi Kft. és a rendelést leadó magán- vagy jogi személy között. Vásárló kötelezettséget vállal arra, hogy a megrendelt árut átveszi, és a vételárat az átvételkor kiegyenlíti.
A Vásárló a rendelés adatait és a szerződés feltételeit az e-mailen elküldendő " rendelés " oldalon, a " rendelés " gomb megnyomásával fogadja el.
A vásárlási szerződés a Németh Gumi Kft, mint Szállító, és a Vásárló, mint Vásárló között jön létre. A Németh Gumi Kft. csak az internetes oldalain, a cég logójával és adataival jól felismerhetően azonosított internetes katalóguson keresztül leadott rendelésekért felel.
A rendelés elfogadásához az Ön vagy cége azon adatai szükségesek, amelyeket a weblap "Megrendelőlap"- oldalain talál. A hiányosan, hamisan vagy pontatlanul megadott adatokat nem fogadjuk el, vagy ütköznek az ÁSZF valamely pontjával, a rendelést indokolás nélkül töröljük. A rendelést telefonon vagy e-mailen keresztül visszaigazoljuk.
A Németh Gumi Kft. fenntartja a jogot, hogy ellenőrizze a regisztrált adatok helyességét.
Fenntartjuk a jogot továbbá, hogy a rendelés teljesítésétől, indoklás nélkül - a vételár kiegyenlítése előtt bármikor - elálljunk.

Házhozszállítás futárszolgálattal, utánvétes fizetéssel.
Biztonságos és kényelmes szállítási és fizetési megoldás. A házhozszállítást kérheti az ország bármely településére. Fizetnie csak átvételkor kell a futárszolgálat alkalmazottjának. A futárszolgálatok hétköznap, munkaidőben szállítanak, 8-17-ig, ezért kérjük olyan címet adjon meg a szállítási adatoknál, ahol napközben Ön vagy meghatalmazottja (pl. ismerős, rokon,) át tudja venni a küldeményt. A számlát minden esetben a vevőadatoknál feltüntetett számlázási névre, címre állítjuk ki, és a gumiabroncsokkal együtt küldjük el Önnek. A számlázási adatokat a kiszállítást követően sajnos nem tudjuk módosítani. Téves megrendelés esetén visszaszállítási költséget is felszámolunk. Amennyiben a megrendelő hibájából nem sikerül a kézbesítés, úgy az árut visszaszállítják a telephelyünkre. A szállítási cég hibájából nem időben vagy nem kiszállított áru miatt felelőséget nem vállalunk.

Házhozszállítás futárszolgálattal,előre banki átutalással
Készpénzkímélő fizetési megoldás. A megrendelés feldolgozását követően, a megadott e-mail címre vagy Fax számra elküldjük a számla másolatát. A számlán feltüntetett összeget utalja át bankszámlánkra, a számla sorszámának feltüntetésével, mert csak így tudjuk az átutalást azonosítani. Tehát a megrendelést követően ne, csak a számla másolat birtokában indítsa az átutalást. A számla ellenértékének beérkezése után futárszolgálattal szállítjuk ki Önnek a megrendelt termékeket. A házhozszállítást kérheti az ország bármely településére. A futárszolgálatok hétköznap, munkaidőben szállítanak, 8-17- ig, ezért kérjük olyan címet adjon meg a szállítási adatoknál, ahol napközben Ön vagy meghatalmazottja (pl. ismerős, rokon) át tudja venni a küldeményt. A számlát minden esetben a vevő adatoknál feltüntetett számlázási névre, címre állítjuk ki. Az eredeti számlát a gumiabroncsokkal együtt küldjük el Önnek. Téves megrendelés esetén visszaszállítási költséget is felszámolunk.

Személyes átvétel Szombathelyi telephelyünkön, készpénzzel.
A megrendelt gumiabroncsok egyeztetés után átvehetők Szombathelyi üzletünkben, készpénzzel történő fizetéssel. A megrendelt gumiabroncsokat - amennyiben nem jelöl meg más időpontot az átvételre - a rendeléstől számított egy hétig tarjuk foglalásban, ez után a rendelést töröljük. Amennyiben a fenti határidőn belül nem tudja átvenni a gumiabroncsokat, a rendelés fenntartása érdekében kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunkon.

Tisztelt Megrendelőink !
A szállítást kérhetik más címre is. Pl. munkahely, szomszéd, stb…
Kérjük csak abban az esetben rendeljék meg az abroncsot, ha biztosan át tudják venni azt 08-17 óra között. A futárcégnek az áru átadását követően az áru mozgását, érkezését nem áll módunkban nyomon követni.
Figyelem hétvégi kiszállítás nincs !
Minden megrendelést követően ügyfélszolgálatunk telefonos egyeztetés céljából felveszi a kapcsolatot a megrendelővel. A telefonos egyeztetés a megrendelést követően általában 24 órán belül megtörténik. Szezonban cégünk túlterheltsége esetén előfordulhat, hogy a telefonos megkeresés akár több napot is igénybe vehet.

A megrendeléstől számított 24-48 órán belül a kiszállítást elvégezzük. Amennyiben a megrendelt áru nem áll rendelkezésünkre és nem tudjuk teljesíteni a 48 órás határidőt, időpontegyeztetéssel értesítjük kedves megrendelőinket az áru várható megérkezéséről.
A megrendelt gumiabroncsokat telephelyünkön is átvehetik, de minden esetben kérjük az interneten jelezni a vételi szándékot. Ebben az esetben tudjuk csak a weblapon szereplő árat garantálni!
Ha bármilyen kérdése merül fel kérjük hívja a : 94/522-670 , vagy 30/9693-453 számokat.
 
Árak
A weboldalon feltüntetett termékek vételára a termék bruttó -Áfa-t tartalmazó ára, és minden esetben (egyéb kiegészítő megjegyzés hiányában) Ft/db értendő, amely nem tartalmaz szerelési díjat, anyag- és szállítási költséget.
A weboldal árai, kedvezményei kizárólag az interneten keresztül leadott megrendelésekre érvényesek.
Ilyen megrendelésnek csak a jelen honlapon keresztül, a Megrendelőlap mezőinek hiánytalan kitöltésével elküldött (rendelés jóváhagyása) és a Szállító által visszaigazolt rendelés minősül. A kötelező érvényű végleges árnak csak a rendelés-visszaigazolásban szereplő ár tekinthető. A végleges ár csak a felek közös egyetértésével módosítható. Amennyiben a rendelés vagy rendelések bármilyen okból módosításra, összevonásra kerülnek, a módosított megrendelésre a módosítás időpontjában érvényes szállítási és fizetési kondíciók vonatkoznak.
Az előzetes értesítés nélküli változtatás jogát fenntartjuk. Az esetleges hibákért és elírásokért felelősséget nem vállalunk.

Raktárkészlet
A honlapunkon található termékek kizárólag egy termékkatalógus, melynek kínálatából a termékek azonnali raktárkészletből nem feltétlenül állnak rendelkezésre. Nincs garancia tehát arra, hogy a honlapon ajánlott minden termék raktárról, azonnali szállítással elérhető.
A termékek elérhetőségét és szállítási határidejét a raktárkészlet és a gyártók szállítási képessége befolyásolja. Ha a Vásárlót nem tudjuk raktárkészletről kiszolgálni, akkor az egyeztetés folyamán tájékoztatjuk a termék várható elérhetőségéről. Amennyiben az eredetileg megrendelt és visszaigazolt termék szállítása előre nem látható ok miatt nem megvalósítható, ilyenkor az egyeztetés folyamán azonos kategóriájú, hasonló minőségű és műszaki tartalmú helyettesítő termékre tesz ajánlatot.
Ebben az esetben a vásárló saját belátása szerint dönthet a szerződéstől való elállásról vagy a felajánlott helyettesítő termék elfogadásáról. A helyettesítő termék elutasítása a Vásárló részéről a szerződéstől való elállásnak minősül.
A rajtunk kívülálló okok miatt bekövetkező szállítási késedelem miatt minden kártérítési igény kizárt.
A vásárló elfogadja ezeket a feltételeket a rendelés leadásakor.

Fizetési módok
- Készpénzfizetés: a Németh Gumi Kft. szervizében esedékes az áru átvételekor, ill. annak felszerelése után.
- Utánvét: igénybe vehető a házhoz szállítás - a vele előre egyeztetett módon és feltételekkel. A Vásárló ebben az esetben utánvétellel  kérheti a kiszállítást, az utánvételes fizetés csak készpénzben és csak a házhozszállításnál alkalmazható. Ebben az estben a megrendelt áru ellenértékét készpénzben, a futárnak kell átadni, aki jogosult a pénz átvételére. A számla aláírásával és a termék átvételével Ön igazolja, hogy a kért árut hiánytalanul és sérülésmentesen átvette.
Az áru átvételekor a termékek adatainak pontos ellenőrzése a Vásárló feladata. Amennyiben ennek elmulasztásából Vásárlónak kára származik, azt Szállító nem köteles számára megtéríteni.
- Banki átutalás: A megrendelés feldolgozását követően, a megadott e-mail címre vagy Fax számra elküldjük a számla másolatát. A számlán feltüntetett összeget utalja át bankszámlánkra, a számla sorszámának feltüntetésével, mert csak így tudjuk az átutalást azonosítani. Tehát a megrendelést követően ne, csak a számla másolat birtokában indítsa az átutalást. A számla ellenértékének beérkezése után futárszolgálattal szállítjuk ki Önnek a megrendelt termékeket.

A garancia (jótállás)
A Németh Gumi Kft. szervízében vásárolt áru minőségi vizsgán esik át, mind a gyártó részéről, mind a Németh Gumi Kft. részéről. Ha mégis megtörténik, hogy valamelyik termékünk hibás, a törvényben szabályozott keretek között a garancia érvényesíthető.
A Németh Gumi Kft. szervízében értékesített termékek teljes gyártói garanciával rendelkeznek, az egyes gyártók által kiadott feltételek szerint. Az ettől eltérő garanciális idő az adott árucikken kerül feltüntetésre, illetve a mellékelt garanciális okmányokon szerepel. A gumiabroncsokra és keréktárcsákra a gyártók által biztosított garanciális feltételeket e jótállás nem érinti, azok ettől függetlenül továbbra is érvényesek.
A jótállási idő kezdete a számla dátuma és amennyiben a termék mellett nincs külön jótállási jegy, akkor a számla egyben a jótállási jegy is. A jótállási körbe nem eső termékeinkre a vonatkozó jogszabályokban rögzített szavatossági idő érvényes.
A használat során bekövetkezett meghibásodásokra az árucikkhez mellékelt magyar nyelvű garanciajegyben leírtak az érvényesek.
Személy-, kisteher- és teherabroncsok esetében a garancia csak akkor érvényesíthető, amennyiben az abroncsot átlagos használati körülmények között üzemeltetik és a felszerelésre, valamint az üzemeltetésre vonatkozó előírásokat, továbbá a gyártó előírásait betartják.
Szélsőséges út- és használati körülmények esetében a Szállító fenntartja a jogot a garanciális felelősségének a jelen feltételektől eltérő mértékű szabályozására.

A garancia nem érvényes
Helytelen tárolás miatti hibákra,
A szabványok, valamint a gyártó által adott előírások figyelmen kívül hagyása miatti szerelési vagy üzemeltetési hibákra,
Nem a rendeltetésnek megfelelő használat miatti hibákra, pl.: normál traktorabroncs földmunkagépen történő használata,
A jármű vagy tartozékainak hibája által okozott hibákra pl.: hullámos kopás,
Baleset, rongálás vagy egyéb külső behatás okozta hibákra, pl.: átszakadás külső sérülés miatt, "legyalogolt" abroncs, egyéb külső mechanikai sérülés,
Az abroncs túlterhelése miatti hibákra, pl.: peremrobbanás, nyomatéktörés javított abroncsokra, gyors kopásra
Az eladó további szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk.-ban és a 17/1991. (IX.10.)sz. Kormányrendeletben foglaltak az irányadóak.

A garanciális igény bejelentése
A Németh Gumi Kft. szervizében kezdeményezhető, a vásárlást igazoló okmánynak a kibocsátó szerviz bélyegzőjével ellátott eredeti példánya alapján.
A garanciális igényeket írásban kell bejelenteni.
A bejelentésnek tartalmaznia kell:
a bejelentő neve, címe, elérhetősége (telefon, email),
az abroncs részletes adatai: méret, mintázat, terhelhetőség, gyártási szám, maradvány csatornamélység,
a hiba leírása,
a vásárlói számla sorszáma,
a használt járművön az abroncs felszerelési helye.

A garanciális igény elbírálása
Az elbírálást a termékimportőr cég végzi. A jogos reklamációnak elismert terméket a Németh Gumi Kft. a Vásárló kérésére:
- új termékre cseréli,
- vagy annak árát megtéríti (a bejelentés időpontjában érvényes vételárat),
- vagy az elismert reklamációs követelés, illetve a maradvány csatornamélység arányában engedményt ad. A csatornamélységet az abroncs legkopottabb részén, a főcsatornában kell lemérni.
A reklamáció elbírálását a Németh Gumi Kft. "Reklamációs jegyzőkönyvben" rögzíti, amelyet később az igénybejelentő is megkap.
Ha a Vásárló az elbírálással nem ért egyet, akkor a vásárlás helyén kérheti a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szakvéleményének beszerzését.
A vizsgálat költségét Vásárlónak kell megtéríteni abban az esetben, ha a hiba rendeltetésellenes használat, helytelen kezelés, tárolás, elemi kár vagy erőszakos behatás miatt következett be.
Amennyiben a Vásárló a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség véleményét nem tudja elfogadni, panaszaival bírósághoz fordulhat, igényét a Szállítóval szemben polgári peres eljárás keretében érvényesítheti.

Szavatosság
E tekintetben a törvényben előírtaknak megfelelően járunk el. Az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.
Amennyiben az átvett árucikk hibás, azt díjmentesen kicseréljük. Amennyiben erre bármely okból nincs lehetőség, a kifizetett vételárat visszafizetjük. Azokra a termékekre, amelyre 12 hó garancia van, érvényesíthető a szavatossági igény az alábbiak szerint.
2 év a szavatossági idő esetén: 6 hónapig a kereskedőnek kell bizonyítani az áru vagy termék használhatóságát. 6 hónap után a Vásárlónk kell bizonyítani, ha bármi gondja van a termékkel kapcsolatban.

Elállási jog (visszavételi garancia)
Vásárló a rendelésétől a 17/1999.-es Kormányrendeletben rögzített elállási jog szerint eltekinthet, az áru átvételét követő 8 munkanapon belül.
Ebben az esetben Szállító a kifizetett vételárat haladéktalanul, de legkésőbb a visszaszolgáltatást követő harminc napon belül visszatéríti. A rendeléstől való elállást minél hamarabb jeleznie kell Szállítónak levélben vagy e-mailben.
Az elállás során:
- Előzőleg kell a terméket visszajuttatni a Szállítónak, minthogy a Vásárló a vételárat visszakapta volna.
- Vásárló viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. Vásárlót ezen felül egyéb költség nem terheli.
- Amennyiben az árucikk sérült, vagy használt állapotban van, Szállító kérheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését.
A 17/1999. (II. 5.) Korm. Rendelet teljes szövegét az ÁSZF végén olvashatja.

A Szállító felelősségvállalása
Az Németh Gumi Kft. nem vállal felelősséget az elírási hibákért, az oldalon elhelyezett információk helyességéért, valóságtartalmáért. A Németh Gumi Kft. fenntartja magának a jogot a Vásárlóval szemben a szolgáltatás és a tartalom törlésére, szüneteltetésére bármilyen okból, előzetes értesítés nélkül, Továbbá fenntartja a jogot bármilyen változtatásra, illetve a szolgáltatás és tartalom teljes körű vagy részleges megszüntetésére. A Németh Gumi Kft. nem vállal felelősséget sem a látogatók sem a Vásárlók irányában a tartalom egészére, vagy csak egy részére vonatkozó, akár előzetes értesítés nélküli szüneteltetéséből, illetve a teljes leállításból vagy a változtatásokból keletkező károkért sem. Mivel a Németh Gumi Kft., mint kereskedő lép fel az abroncsgyártók és a Vásárló között, ezért nem vállal felelősséget semmilyen olyan kárért, amely a vásárlás után közvetlenül vagy közvetve a gumiabroncsokkal, más termékekkel kapcsolatos műszaki meghibásodás, baleset, töréskár.

A Vásárló felelősségvállalása
Vásárló tudomásul veszi, hogy rendelése(i) jóváhagyásával jelen szerződést elfogadja, és az itt leírtak be nem tartásával szerződésszegést követ el, melyért jogi felelősséggel tartozik.
Vásárló vállalja, hogy az általa jóváhagyott rendelésekben megrendelt áru(k) átvételéről és kifizetéséről gondoskodik az ÁSZF-ben szereplő fizetési módoknak megfelelően. Amennyiben a megrendelt termék átadása/átvétele a Vásárló hibájából meghiúsul, az ebből eredő többletköltségeket a Vásárló megtéríti a Németh Gumi Kft. számára. A Németh Gumi Kft. ilyen esetben a többletköltség összegéről számlát állít ki.

A szerződés hatálya
Jelen szerződés a megrendelés jóváhagyásával lép hatályba, és a megrendelés teljesülésével zárul le. Folyamatos rendelés esetén a szerződés mindaddig hatályban marad, amíg felek összes egymással szembeni követelése nem teljesül. A Németh Gumi Kft. rendszere minden érvényes rendelésnek automatikusan rendelésazonosító-sorszámot ad, melyet a Vásárló által megadott címre küldött rendelésigazoló e-mailben közöl. Csak a rendelésazonosítóval rendelkező megrendelés érvényes!

Szerzői jog
Tilos a Németh Gumi Kft. engedélye nélkül a nevet, képet, logót felhasználni minden olyan termékhez vagy szolgáltatáshoz, amely nem tartozik a Németh Gumi Kft.-hez, amely alkalmas az ügyfelek megtévesztésére, a Németh Gumi Kft. vagy az internetes áruház nevének lejáratására. Az internetes oldalunkon található szöveges információk, képek, emblémák, tipográfiai és design elemek a szerzői jog hatálya alá esnek, tilos azokat a Németh Gumi Kft. írásos engedélye nélkül sokszorosítani, terjeszteni vagy felhasználni.

Adatvédelem
Az internetes áruházaink bizonyos szolgáltatásainak igénybevételéhez a Felhasználónak/Vásárlónak személyes adatokat kell rendelkezésre bocsátania. Az internetes oldalakat működtető Németh Gumi Kft. kötelezettséget vállal arra, hogy a Felhasználó/Vásárló bármilyen adatának rögzítése, kezelése előtt világos, figyelemfelkeltő és egyértelmű közléssel jelzi és tájékoztatja Önt az adatfelvétel módjáról, céljáról és elveiről. A Németh Gumi Kft. vállalja, hogy a birtokába jutott adatokat a legteljesebb körű titoktartással kezeli és azokat másik félnek nem adja át, kivéve abban az esetben, ha Ön valamely folyamat során ezt külön igényli. Ez alól kivételt képeznek azok az információk, melyek az adott termék esetleges futárszolgálattal történő házhozszállításához szükségesek.
Ahhoz, hogy a számlát ki tudjuk állítani, Önnek az alábbi információkat kell megadnia:
- Vezeték és keresztnév (jogi személy esetében a cég-, ill. a kapcsolattartó személy neve)
- Számlázási cím
- Postacím (ha eltér a számlázási címtől)
- E-mail cím
- Telefonszám
Az adatokat kizárólag arra használjuk, hogy megrendelését teljesítsük, illetve ellássuk Önt a rendeléssel kapcsolatos információkkal, és esetenként akciós hírlevelet küldjünk Önnek.

Záró rendelkezések
A jelen szerződésben és a kapcsolódó dokumentumokban nem szabályozott kérdésekben a polgári törvénykönyv, valamint az elektronikus kereskedelemre és a távollevők közötti szerződéskötésre vonatkozó jogszabályok az irányadók. Szállító betartja a rá vonatkozó etikai normákat.
Bármilyen fajta jogvita esetén a Németh Gumi Kft., mint üzemeltető székhelye szerinti hatáskörrel rendelkező bíróság az illetékes.
A Németh Gumi Kft. cégadatai:
- székhely: 9700 Szombathely Laky Demeter u. 22.
- levelezési cím: 9700 Szombathely Szent István Király u. 2.
- telefon: 06/94/522-670
- mobil: 06/30/9693-453
- Email: info@nemethgumi.hu
- cégjegyzékszám: Cg.18-09-104034
- adószám: 11863887-2-18

A 17/1999.sz Kormány rendelet
Jogszabályi feltételek 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről
A Kormány a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fvtv.) 55. §-ának e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:
1. § (1) A rendelet hatálya arra a szerződésre terjed ki, amelyet gazdálkodó szervezet vagy magyarországi fióktelepe útján külföldi székhelyű vállalkozás (a továbbiakban együtt: gazdálkodó szervezet) és fogyasztó köt egymással a gazdálkodó szervezet áruértékesítő, illetve szolgáltató tevékenységi körében kizárólag egy vagy több távközlő eszköz használata útján (távollevők között kötött szerződés).
(2) A rendelet akkor alkalmazható, ha külön jogszabály a rendelet hatálya alá tartozó szerződésről eltérően nem rendelkezik.
(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:
a) a pénzügyi szolgáltatási és a kiegészítő pénzügyi szolgáltatási, a biztosítási és a biztosításközvetítői, a befektetési szolgáltatási és a kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos szerződésre, valamint az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári és a nyugdíjpénztári szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződésre;
b) automatából történő értékesítésre;
c) nyilvános távbeszélő állomás igénybevétele útján a távbeszélő szolgáltatást nyújtó szervezettel kötött szerződésre;
d) az építési szerződésre;
e) ingatlan tulajdonjogának vagy ingatlanra vonatkozó más jog megszerzésére irányuló szerződésekre, kivéve a bérleti szerződést;
f) az árverésen kötött szerződésre.
(4) A mindennapi fogyasztásra szolgáló áruk rendszeres házhoz szállítására vonatkozó szerződésre kizárólag a 7. § (2)-(3) bekezdése, a 8-11. § alkalmazható, az utazási szerződésre és az ingatlanok időben megosztott használati jogának megszerzésére irányuló szerződésre pedig kizárólag a 9. § alkalmazható.
(5) E rendelet alkalmazásában távközlő eszköz: bármely eszköz, amely alkalmas a felek távollétében - szerződés megkötése érdekében - szerződési nyilatkozat megtételére. Ilyen eszköz különösen a címzett vagy a címzés nélküli nyomtatvány, a szabványlevél, a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelőlappal, a katalógus, a telefon, az automata hívókészülék, a rádió, a videotelefon, videotex (mikroszámítógép képernyővel) billentyűzettel vagy érintőképernyővel, az elektronikus levél (e-mail), a távmásoló (telefax) és a televízió.
2. § (1) A gazdálkodó szervezet a szerződés megkötése előtt kellő időben köteles a fogyasztót tájékoztatni:
a) a gazdálkodó szervezet cégnevéről (nevéről), székhelyéről (lakóhelyéről), a külön jogszabályban meghatározott nyilvántartásba vételi számáról, adószámáról és telefonszámáról;
b) a szerződés tárgyának lényeges tulajdonságairól;
c) az ellenszolgáltatásról, beleértve az ellenszolgáltatáshoz kapcsolódó egyéb fizetési kötelezettséget is;
d) szükség szerint a szállítás költségéről;
e) a fizetés, a szállítás vagy a teljesítés egyéb feltételeiről;
f) az elállás jogáról (4-5. §);
g) a távközlő eszköz használatának díjáról, ha azt az alapdíjtól eltérően állapítják meg;
h) az ajánlati kötöttség idejéről;
i) a szerződés legrövidebb időtartamáról olyan esetben, amikor a szerződésben foglaltak teljesítésére folyamatosan vagy ismétlődően kerül sor.
(2) A gazdálkodó szervezet az (1) bekezdés szerinti tájékoztatási kötelezettségnek egyértelműen, közérthetően és pontosan, az igénybe vett távközlő eszköznek megfelelő módon köteles eleget tenni.
(3) Ha a gazdálkodó szervezet telefonon tesz szerződéskötésre ajánlatot a fogyasztónak, annak kezdetekor köteles közölni legalább cégnevét (nevét), székhelyét (lakóhelyét) és telefonszámát, valamint a fogyasztó figyelmét kifejezetten fel kell hívnia szerződéskötésre irányuló szándékára.
3. § (1) A gazdálkodó szervezet köteles a fogyasztót a szerződés megkötése előtt kellő időben, de legkésőbb a szerződés megkötésekor a 2. § (1) bekezdésének a)-f) pontjában foglaltakról írásbeli tájékoztatóval vagy más, a szóbeli tájékoztatást megerősítő dokumentummal (a továbbiakban együtt: írásbeli tájékoztató) ellátni.
(2) Az írásbeli tájékoztatónak az (1) bekezdésben előírtakon felül tartalmaznia kell:
a) a 4. § szerinti elállási jog gyakorlásának feltételeit, módját és következményeit, ideértve a 4. § (5) bekezdésében, a 6.§-ban és a 7. § (3) bekezdésében foglaltakat, továbbá azt az esetet is, amikor a fogyasztót az 5. § alapján az elállás joga nem illeti meg;
b) a gazdálkodó szervezet azon telephelye (fiókja) vagy egyéb szervezeti egysége címét, ahol a fogyasztó kifogásait érvényesítheti;
c) a szavatosság, illetve a jótállás feltételeit, valamint a teljesítést követően igénybe vehető kiegészítő szolgáltatás (alkatrészellátás, javítószolgálat) biztosítását;
d) a szerződés megszüntetésének lehetőségét, ha az határozatlan időre szól, vagy tartama az egy évet meghaladja.
(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatóak távközlő eszköz útján egyetlen alkalommal nyújtott olyan szolgáltatás esetében, amelynek ellenértékét a távközlő eszköz üzemeltetője részére kell megfizetni. A fogyasztót azonban ilyen esetben is tájékoztatni kell a gazdálkodó szervezet (2) bekezdés b) pontjában meghatározott címéről.
4. § (1) A fogyasztó a szerződéstől nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat.
(2) A fogyasztó az elállás jogát attól a naptól kezdve gyakorolhatja, amikor az árut átvette, szolgáltatás nyújtása esetében pedig, amikor a szerződést megkötötte, feltéve, hogy a gazdálkodó szervezet a 3. § szerinti tájékoztatási kötelezettségének eleget tett.
(3) Ha a gazdálkodó szervezet nem tesz eleget a 3. § szerinti tájékoztatási kötelezettségének, a fogyasztó az elállás jogát az áru átvételének napjától, szolgáltatás nyújtása esetében pedig a szerződés megkötésének napjától számított három hónapon belül gyakorolhatja.
(4) Ha a 3. § szerinti tájékoztatásra a (3) bekezdésben meghatározott három hónapon belül sor kerül, a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló nyolc munkanapos határidő attól a naptól kezdődik, amikor a tájékoztatót kézhez kapta.
(5) A gazdálkodó szervezet köteles a fogyasztó által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást követő harminc napon belül visszatéríteni. A fogyasztó viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. A fogyasztót ezen felül egyéb költség nem terheli. A gazdálkodó szervezet azonban követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését.
5. § A felek eltérő megállapodása hiányában a fogyasztó nem gyakorolhatja a 4. § szerinti elállási jogot:
a) szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződés esetében, ha a nyolc munkanapos elállási határidő lejárta előtt a gazdálkodó szervezet a teljesítést a fogyasztó beleegyezésével megkezdte;
b) olyan áru értékesítése, illetve szolgáltatás nyújtása esetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac gazdálkodó szervezet által nem irányítható ingadozásától függ;
c) olyan áru értékesítése esetében, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy amely természeténél fogva nem szolgáltatható vissza vagy gyorsan romlandó;
d) hang-, illetve képfelvétel,valamint számítógépi szoftver példányára vonatkozó szerződés esetében, ha a csomagolást a fogyasztó felbontotta;
e) hírlap, folyóirat és időszaki lap terjesztésére vonatkozó szerződés esetében;
f)szerencsejáték-szerződés esetében.
6. § (1) Ha az áru árát vagy a szolgáltatás díját részben vagy egészben a gazdálkodó szervezet által nyújtott kölcsön [Fvtv. 2. § d) pont] fedezi, a fogyasztó 4. § szerinti elállási jogának gyakorlása a fogyasztási kölcsönszerződést is felbontja.
(2) A fogyasztó a gazdálkodó szervezetnek a fogyasztási kölcsönszerződés felbontásából eredő kárát nem köteles megtéríteni, és tőle kamat vagy egyéb költség sem követelhető. A gazdálkodó szervezet azonban követelheti a fogyasztótól a kölcsönszerződés megkötéséből eredő kárának megtérítését, feltéve, hogy a kölcsönszerződésben ezt a kár elemeinek és összegszerűségének meghatározásával kifejezetten kikötötte, és a 3. § szerinti tájékoztatási kötelezettségének eleget tett.
(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltakat kell megfelelően alkalmazni, ha az áru árát vagy a szolgáltatás díját részben vagy egészben harmadik személy által nyújtott fogyasztási kölcsön (a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 2. számú melléklete III.
5. pont) fedezi, feltéve, hogy a fogyasztási kölcsönszerződés a pénzügyi intézmény és a gazdálkodó szervezet előzetes megállapodásán alapul. A gazdálkodó szervezet köteles a fogyasztó elállásáról a pénzügyi intézményt haladéktalanul értesíteni.
7. § (1) A felek eltérő megállapodása hiányában a gazdálkodó szervezet a fogyasztótól kapott felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül köteles a szerződés szerinti teljesítésre.
(2) Ha a gazdálkodó szervezet a szerződésben vállalt kötelezettségét azért nem teljesíti, mert a szerződésben meghatározott áru nem áll rendelkezésére, illetve a megrendelt szolgáltatást nem áll módjában nyújtani, köteles erről a fogyasztót haladéktalanul tájékoztatni, valamint a fogyasztó által fizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb harminc napon belül visszatéríteni. E kötelezettség teljesítése a gazdálkodó szervezetet nem mentesíti szerződésszegése egyéb következményei alól.
(3) Ha a gazdálkodó szervezet a szerződésben meghatározott módon helyettesítő áruval, illetve szolgáltatással teljesít, a 4. § szerinti elállási jog gyakorlása folytán az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségek a gazdálkodó szervezetet terhelik. A költségek viseléséről, valamint a megfelelően helyettesítő áruval, illetve szolgáltatással történő teljesítésről a gazdálkodó szervezet egyértelműen és pontosan köteles a fogyasztót tájékoztatni.
8. § (1) A gazdálkodó szervezet nem követelhet a fogyasztótól ellenszolgáltatást, ha olyan árut értékesít, illetve olyan szolgáltatást nyújt, amelyet korábban a fogyasztó nem rendelt meg.
(2) A fogyasztó nyilatkozatának elmulasztása esetén sem lehet vélelmezni a gazdálkodó szervezet ajánlatának - hallgatólagos - elfogadását.
9. § (1) A fogyasztó kifejezett hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a gazdálkodó szervezet a szerződéskötés céljából automata hívókészüléket, illetve távmásolót (telefaxot) használjon.
(2) Ha külön jogszabály eltérően nem rendelkezik, a gazdálkodó szervezet a fogyasztó kifejezett tiltakozásának hiányában használhat olyan, közvetlen kapcsolatot lehetővé tevő távközlő eszközt, amely nem tartozik az (1) bekezdés hatálya alá.
10. § A gazdálkodó szervezetet terheli annak bizonyítása, hogy a rendeletben meghatározott tájékoztatási kötelezettségének eleget tett, a határidők betartására vonatkozó előírásokat megtartotta, valamint a fogyasztó 9. §-ban előírt hozzájárulását beszerezte.
11. § (1) A fogyasztó a rendeletben meghatározott jogáról érvényesen nem mondhat le.
(2) A rendeletben foglaltaktól csak a fogyasztó javára lehet eltérni.
12. § (1) Ez a rendelet 1999. március 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit csak a hatálybalépését követően kötött szerződésekre kell alkalmazni.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a házaló kereskedésről szóló 44/1998. (III. 11.) Korm. rendelet 4.§-ának (1)-(2) bekezdésében a "nyolc napon belül" szövegrész helyébe a "nyolc munkanapon belül" szövegrész lép.
(3) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a távolban kötött szerződések tekintetében a fogyasztók védelméről szóló 97/7/EK irányelvével összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.